Nämä käyttösäännöt koskevat kaikkia Eepos-kirjastoja. Käyttösäännöt ovat voimassa 1.2.2017 lähtien.
Tutustu käyttösääntöihin. Sitoudut noudattamaan niitä, kun saat kirjastokortin tai suostut vastuuhenkilöksi.
Kirjasto on avoin kaikille. Eepos-kirjastojen kokoelmia, palveluja ja asiakastiloja voivat käyttää kaikki, jotka noudattavat näitä käyttösääntöjä.
Eepos-kirjastoihin kuuluvat seuraavien kuntien ja kaupunkien yleiset kirjastot: Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki,
Kauhava, Kuortane, Kurikka, Laihia, Lappajärvi, Lapua, Perho, Seinäjoki, Soini, Teuva, Veteli, Vimpeli sekä Ähtäri.
Eepos-kirjastojen omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen sekä henkilökunnan ohjaus ja neuvonta on maksutonta.
Kirjastokortti ja tunnusluku
Lainaamiseen ja joidenkin palveluiden käyttämiseen tarvitset kirjastokortin. Tämän lisäksi saatat tarvita myös tunnusluvun.
Kirjastokortti on esitettävä aina lainattaessa ja internettiin mennessä.
Kirjastokortin hankkiminen
Kirjastokortin ja tunnusluvun saat mistä tahansa Eepos-kirjastosta. Saat kortin, kun esität henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus. Se voi olla esimerkiksi passi, ajokortti tai poliisin myöntämä henkilökortti.
Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään kolmen euron maksu.
Lapsella voi olla oma kirjastokortti. Alle 15-vuotias lapsi tarvitsee korttia varten vastuuhenkilön kirjallisen suostumuksen. Huomio! Takaajalla on oltava kirjastokortti!
Päiväkoti, koulu, yritys tai muu yhteisö voi yleensä saada yhteisökortin. Yhteisöasiakkaan käyttösäännöt ovat kuntakohtaisia. Kysy niitä kirjastostasi.
Tästä voit tulostaa lomakkeen kirjastokortin hakua varten.
Sama kirjastokortti käy kaikissa EEPOS -kirjastoissa : Alajärvi, Alavus, Evijärvi, Ilmajoki, Isojoki, Isokyrö, Karijoki, Kaskinen, Kauhajoki, Kauhava, Kuortane, Kurikka, Laihia, Lappajärvi, Lapua, Perho, Seinäjoki, Soini,Teuva, Veteli, Vimpeli sekä Ähtäri.
Kirjastokortti on henkilökohtainen. Olet vastuussa aineistosta, jonka olet lainannut. Jos aineisto on lainattu alle 15-vuotiaan kirjastokortilla, aineistosta vastaa vastuuhenkilö.
Lainausautomaatilla lainaamiseen tarvitset tunnusluvun. Se suojaa väärinkäytöksiä vastaan.
Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon. Voit tehdä ilmoituksen mihin tahansa Eepos-kirjastoon. Kirjaston työntekijät poistavat käytöstä kirjastokortin, joka on ilmoitettu kadonneeksi. Uuden kortin saat kirjastosta todistamalla henkilöllisyytesi kuvallisella henkilötodistuksella. Uusi kortti maksaa kolme euroa.
Yhteystietojen eli nimi-, osoite-, puhelinnumero- tai sähköpostiosoitetietojen muuttuessa, ilmoitathan kirjastolle.Tämänkin voit tehdä mihin tahansa Eepos-kirjastoon. Osoitetietojen muutokset voi ilmoittaa myös Eepos-verkkokirjaston kautta.
Tunnusluvun hankkiminen
Joihinkin kirjaston palveluista tarvitset kirjastokortin lisäksi henkilökohtaisen tunnusluvun. Tarvitset tunnusluvun, kun katsot tai uusit lainojasi tai varaat aineistoa Eepos-verkkokirjastossa tai kun käytät lainausautomaattia. Saat tunnusluvun mistä tahansa Eepos-kirjastosta, kun esität kuvallisen henkilötodistuksen.
Asiakastiedot ovat luottamuksellisia
Kirjastolla on oikeus rekisteröidä asiakkaan henkilötunnus. Eepos-kirjastojen asiakasrekisteriin tallennetut tiedot ovat luottamuksellisia, eikä niitä luovuteta ulkopuolisten käyttöön.
Eepos-kirjastojen asiakasrekisterin rekisteriselosteeseen voit tutustua tässä ja se on nähtävillä myös kirjastoissa.
Perintätoimistolle luovutetaan tiedot niistä rekisteröidyistä, joiden lainaama aineisto on palauttamatta ja aineistosta lähtenyt lasku maksamatta 14 vuorokautta laskun eräpäivän jälkeen. Muutoin tietoja luovutetaan vain asiakkaan tai hänen laillisen edustajansa nimenomaisen suostumuksen tai tietojen luovuttamiseen oikeuttavan lainsäännöksen perusteella.
Voit tarkistaa itseäsi koskevat tiedot, kun olet todistanut henkilöllisyytesi. Vastuuhenkilö voi saada tietoa huollettavansa myöhässä olevista lainoista ja maksamattomista maksuista. Eepos-kirjastojen asiakasrekisterin rekisteriseloste on nähtävillä kirjastoissa ja Eepos-kirjastojen verkkosivuilla.
Käyttöoikeuden menetys
Käyttöoikeuden menetys tarkoittaa määräaikaista kieltoa kirjaston käytölle. Käyttöoikeuden menettää, jos kiellosta huolimatta häiritsee muita asiakkaita tai henkilökuntaa tai turmelee kirjaston omaisuutta. Häiritsevää käyttäytymistä on myös päihtyneenä esiintyminen tai omien päihteiden nauttiminen kirjaston tiloissa.
Käyttöoikeuden menetys voi kestää vuorokaudesta 30 vuorokauteen.
Käyttöoikeuden menetyksen määrää kirjaston johtaja tai hänen valtuuttamansa kirjaston työntekijä. Ennen käyttökiellon antamista kaikki osapuolet voivat esittää oman näkemyksensä tapahtuneesta.
Kielto annetaan vähäisissä tapauksissa suullisesti ja muuten kirjallisesti. Kiellosta tulee merkintä kirjaston asiakasrekisteriin ja merkintä poistetaan, kun käyttöoikeus palautuu määräajan kuluttua.
Eepos-kirjastojen käyttösäännöt kokonaisuudessaan.