Hyvät evijärveläiset, mökkiläiset, naapurit ja ohikulkijat!
Jälleen on tullut aika rauhoittua hetkeksi arjen kiireen keskellä. Pysähtyä viettämään aikaan perheen ja läheisten kanssa. Istua alas mukavasti lämmittävän takkatulen ääreen ja lueskella vaikkapa Evijärven joulu -lehteä. On myös aika katsoa taaksepäin ja miettiä mitä on tehty ja tapahtunut.
Kunnanjohtajana olen saanut kirjoittaa jouluisia tervehdyksiä jokusen vuoden ajan. Pari vuotta sitten Evijärven joululehden kirjoituksen teemana oli muutos. Viime vuodelle teemaksi kiteytyi kehittäminen ja kehittyminen. Luontaisena jatkumona tälle vuodelle olkoon teemana yhteistyö.
Yhteistyö on Evijärven kaltaisen pienen kunnan menestyksen ehto. Yhteistyötä tehdään käytännössä kaikessa. Vähintään kaiken uuden kehittäminen edellyttää yhteistyötä. Yhteistyö voi olla sisäistä – henkilöstön kesken tapahtuvaa tai muiden, ulkopuolisten toimijoiden kanssa yhdessä tehtävää. Tavoitteena on aina yhdessä tavoitella jotakin parempaa. Esimerkiksi kehittää työskentelyä tai saada aikaan parempia palveluja. Kaikki alla olevat esimerkit kuluneen vuoden aikana tapahtuneesta kunnan palvelujen kehittämisestä ovat tiiviin yhteistyön tulosta.
Kunnan lähihistorian sekä -tulevaisuuden selvästi suurimman investoinnin valmistelu ja suunnittelutyö on edennyt hyvin. Uuden keskikoulu-lukio-kirjasto-rakennuksen aikaansaamiseksi perustettu työryhmä on vuoden aikana vienyt projektia hienosti eteenpäin. Valmistelutyötä on tehty kattavasti. Kaikilta tiloja käyttäviltä ryhmiltä sekä laajemminkin järjestöiltä ja kuntalaisilta on kyselyllä kartoitettu tarpeita ja toiveita uudelle rakennukselle. Tulevan rakennuksen henkilökuntaa, oppilaiden edustajia sekä suunnittelutyöryhmän jäsenet ovat vierailleet useassa koulu ja kirjasto -kohteessa hakemassa ajatuksia ja ideoita erilaisista toteuttamisvaihtoehdoista sekä hyvistä käytänteistä. Arvokasta tietoa on myös se mitä tai miten ei ainakaan kannata tehdä. Nyt syksyn aikana opetushenkilökunta on työskennellyt aktiivisesti uusissa tiloissa tehtävän opetuksen pedagogisen suunnitelman sekä opetusta mahdollisimman hyvin tukevan tilasuunnitelman aikaansaamiseksi. Vaikka vielä ei kaivuria tontilla näy, kaikki tämä nyt tehty on todella tärkeää ja arvokasta työtä, jotta merkittävä, kunnan tulevaisuuden kannalta keskeinen investointi – panostus lapsiin ja nuoriin sekä kirjastopalveluihin – onnistuu. Lähtökohtana kuitenkin on, että tilat palvelevat vuosikymmenien ajan, joten alusta asti on mietittävä pitkälle tulevaan kestävästi.
Jos pari vuotta sitten voimaan tullut hyvinvointialueuudistus vei päätäntävaltaa ja rahoitusvastuuta pykälän pari kauemmas kunnasta, on vuoden 2025 alusta käynnistyvä TE-palveluiden uudistus tuonut päätösvaltaa ja rahoitusvastuuta kuntaan. Evijärven kunta on mukana kymmenen Etelä-Pohjanmaan itäisen osan kunnan yhteisessä Kymppi kuntayhtymässä, joka tuottaa vuodenvaihteesta lähtien työllisyyspalvelut. Järjestämisvastuun myötä kunnille siirtyy pääosa nykyisin TE-toimiston vastuulla olevista henkilöasiakas-, työnantaja- ja yrityspalveluista. Kunnille siirtyy ELY-keskuksista myös TE-palvelujen hankinnat. Tavoitteena on ollut rakentaa vaikuttava alueellinen työllisyyden hoidon kokonaisuus, jonka perustana on lähipalvelu. Näin ollen myös Evijärven kunnantalolle tulee kuntayhtymän palvelupiste, jossa tarjotaan Kympin asiakaspalvelua.
Elinkeinopalveluiden ja yrittäjien palvelujen parantamiseksi kunta on ollut Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelut Oy:n (JPYP) osakas vuoden alusta. JPYP tuottaa yritys- ja aluekehityspalveluja sekä tukee alueen yritysten kasvua ja uuden yritystoiminnan syntymistä alueelle. Tavoitteena on lisätä elinvoimaa ja auttaa yrityksiä menestymään. Palvelut ovat evijärveläisille yrityksille maksuttomia ja palveluvalikoima kattaa kaikki yrityksen elinkaaren vaiheet aina perustamisesta kasvuun ja kansainvälistymiseen tai omistajanvaihdokseen. Aluekehitystä JPYP toteuttaa aktiivisen hanketoiminnan avulla, jonka painopisteenä on kilpailukykyisemmän toimintaympäristön luominen yrityksille sekä alueen veto- ja pitovoiman kasvattaminen.
Tiiviin yhteistyö tulos on myös UNESCO:n Global Geopark -statuksen saaminen Kraatterijärven alueelle. Yli puolen vuosikymmenen ajan kestänyt monen toimijan ja alueen kuntien välinen yhteistyö tuotti vihdoin hedelmää, kun keväällä Kraatterijärvi Geopark -alue hyväksyttiin mukaan kansainvälisten geoparkien yhteisöön. Kansainvälisiä UNESCO:n statuksen omaavia geoparkeja on reilu kaksisataa noin viidessäkymmenessä maassa. Jokainen UNESCO:n sertifioinnin läpäissyt alue on geologisesti omalla omaleimaisella tavallaan maapallon tarinaa alueensa geologian, elollisen luonnon sekä maisemien ja kulttuuriperinnön kautta kertova kohde. Geopark sertifikaatti jaksolle 2024–2027 luovutettiin Islannissa Geoparkien kansainvälisessä kokouksessa lokakuun alussa. Status avaa mahdollisuuden yhteistyöllä alueen kehittämiseen ja sen erityispiirteiden esiin tuomiseen.
Vuosi 2024 on ollut taas yksi aktiivinen yhteistyön vuosi vuosien jatkumossa, jossa kuntaa on kehitetty entistä paremmaksi. Myös tuleva vuosi 2025 tuo varmasti paljon uutta hyvää tullessaan: uutta tekemistä ja uusia haasteita sekä yhteistyössä kehitettyjä uusia ratkaisuja paremman tulevaisuuden saavuttamiseksi. Yhdessä meillä on hyvät lähtökohdat tehdä kunnastamme entistä parempi.
Lämmin kiitos kuluneesta vuodesta kaikille kuntalaisille, yhteistyötahoille ja erityisen suuri kiitos kunnan erinomaiselle henkilöstölle.
Joulurauhaa ja hyvää tulevaa vuotta 2025!
Mikko Huhtala,
Evijärven kunnanjohtaja