Ritarikuntien suurmestari, tasavallan presidentti Aleksander Stubb on päättänyt, että isiä palkitaan Suomessa valtiollisella kunniamerkillä vuodesta 2025 alkaen. Kunniamerkit luovutetaan isänpäivänä, marraskuun toisena sunnuntaina 9.11.2025. Isänpäiväkunniamerkki on Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitali kultaristein (SVR M I kr).
Esityksen voivat tehdä kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt sekä palkittavan biologiset ja ei-biologiset lapset. Omat lapset voivat tehdä kunniamerkkiesityksen. Silloin siihen tulee sisältyä vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa sellaisilta järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä, jotka tuntevat hyvin kyseessä olevan perheen (esimerkiksi koulu tai seurakunta). Puoltolausunnossa tulee olla maininta, että lausunto on annettu isänpäiväkunniamerkkiehdotusta varten.
Jos isänpäiväkunniamerkkiä ehdotetaan muulle kuin biologiselle isälle, esim. kasvatti-, sijais- tai tukiperheen isälle, ehdotukselle olisi eduksi, jos sen mukana olisi esimerkiksi perheen hyvin tuntevan ja perheessä asuneen lapsen puoltokirje.
Myös muut omaiset, tuttavat ja naapurit voivat olla aloitteellisia kunniamerkkiesityksen osalta, mutta tällöin esityksen tekijänä tulee olla viranomainen, järjestö tai muu yhteisö. Omaisten, tuttavien ja naapureiden tulee siis olla yhteydessä tahoon, joka voisi tehdä esityksen.
Isänpäiväkunniamerkkiehdotukset toimitetaan ehdokkaan kotikunnan aluehallintovirastoon. Ehdotuksia tehtäessä on käytettävä Ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomaketta sekä STM:n liitelomaketta.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyytää 14.3.2025 mennessä esityksiä vuoden 2025 isänpäiväkunniamerkkien saajiksi toimialueellaan Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan alueella.
Perusteina isänpäiväkunniamerkin saamiselle ovat ehdokkaan ansiot lasten ja nuorten esimerkillisenä kasvattajana, vastuullisena ja välittävänä vanhempana ja hyvän arjen edistäjänä sekä laajemminkin yhteisvastuullisena toisesta huolehtimisen ja välittämisen turvaajana. Myös muita yleisempiä ansioita voidaan ottaa huomioon vanhemmuuden rinnalla.
Esimerkillisen kasvatustyön sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistämisen lisäksi kunniamerkin perusteluna voi olla myös laajemman yhteisvastuullisen kasvatustehtävän toteuttaminen esimerkiksi lastensuojelu- ja perhejärjestöissä, nuoriso- ja urheilujärjestöissä tai muissa yhteiskunnallisissa järjestöissä. Ammatissaan kasvattajina toimiville kunniamerkkiä ei myönnetä. Ehdokkaiden alaikäraja on 40 vuotta. Biologisten isien lisäksi myös adoptioisiä, sijaisperheen isiä ja tukiperheiden isiä voidaan ehdottaa palkittaviksi. Isänpäiväkunniamerkin hakeminen sekä isille jaettavat mitalit ovat maksuttomia.
Pyrkimyksenä on, että palkittavat isät edustavat erilaisia ja monimuotoisia perheitä, ml. yksihuoltajat, sekä eri väestöryhmiä, kuten romanit, saamelaiset ja maahanmuuttajataustaiset isät.
Ehdokkaiden tulee edustaa tasapuolisesti erilaisia isiä myös ikänsä puolesta. Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle.
Ammatissaan kasvattajina toimiville isänpäiväkunniamerkkiä ei kuitenkaan myönnetä.
Aluehallintovirasto ottaa kunniamerkkiesityksessään huomioon sekä tasapuolisen alueellisen jakauman että ruotsinkielisen väestön osuuden. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee aluehallintovirastojen esitysten perusteella kunniamerkkiesityksen ritarikunnille. Kunniamerkit luovutetaan isänpäivänä valtakunnallisessa juhlassa, jonka järjestelyistä vastaa Väestöliitto.
Isänpäiväkunniamerkkien hakumenettelyssä aluehallintovirasto noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ja ritarikuntien ohjeiden mukaan seuraavia periaatteita:
- vähintään puolet ritarikunnille esitettävistä hakemuksista tulee kunnilta, järjestöiltä tai vastaavilta yhteisöiltä
- enintään puolet hakemuksista on palkittavaksi esitettyjen isien omien lasten tekemiä (ehdotuksen tukena tulee olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa). Ehdotusta, jossa on vain yksi puoltolausunto tai sellainen puuttuu kokonaan, ei oteta vastaan, ennen kuin se on täydennetty riittävillä puolloilla.
Kunniamerkkiesitykset tulee toimittaa allekirjoitettuna kirjepostilla viimeistään 14.3.2025 osoitteella: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, PL 5, 13035 AVI.
Lisätiedot ja ohjeet lomakkeisiin sekä vaadittavat Ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomake ja liitelomake isänpäiväkunniamerkkihakemukseen löytyvät osoitteesta https://stm.fi/isanpaivakunniamerkit (kohdasta ehdotuslomakkeet). Lomakkeet toimintaohjeineen löytyvät myös julkishallinnon verkkopalvelusta www.suomi.fi. Lomakkeet voi tilata myös aluehallintovirastosta.
Aluehallintovirasto toivoo kuntien, hyvinvointialueiden ja jakelussa mainittujen järjestöjen tiedottavan parhaaksi katsomallaan tavalla isänpäiväkunniamerkkien hakemiskäytännöstä.
Lisätietoja asiasta antaa tarkastaja Kirsi Mäenpää, puhelin 0295 018 518 tai sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Johtaja Leena Laajala
Tarkastaja Kirsi Mäenpää