Maakunta siirtyi koronaepidemian leviämisvaiheeseen
Rokotuskattavuus matalalla etenkin 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä
Etelä-Pohjanmaan alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki linjasi kokouksessaan 30.8., että maakunta siirtyy koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Painavimpana syynä on Suomen alhaisin rokotekattavuus. Tartunnat leviävät tällä hetkellä pääosin rokottamattomien parissa, Etelä-Pohjanmaallakin erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa.
Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella elokuun tartuntamäärä on 37: näistä 15 on Evijärvellä ja 22 Kauhavalla.
Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on 12 041 eli 75,45 % yli 12-vuotiaista alueemme asukkaista. Heistä tehosteen on saanut 7 991 henkilöä, eli 66 %.
Rokotuskattavuudet ensimmäisen annoksen osalta ovat ikäryhmittäin seuraavat:
12–15 v.: 48,9 %
16–24 v.: 60,9 %
25–34 v.: 51,6 %
35–44 v.: 62,3 %
tätä vanhemmat ikäryhmät: 76–98 %:n kattavuus.
Koronarokotukset jatkuvat niin kouluilla, walk in -tilaisuuksina kuin ajanvarauksellakin.
Koronarokotukset auttavat meitä matkalla normaalimpaan elämään. Rokotettuna saat suojaa vakavalta koronavirustaudilta ja autat suojaamaan myös muita. Koronarokotteet sopivat yleisesti hyvin lähes kaikille. Kaikkien koronarokotteiden suojateho on hyvä vakavaa koronavirustautia vastaan.
·
Kuntayhtymän palvelut toimivat ajanvarauksella (Walk in -rokotustilaisuuksia lukuun ottamatta). Vastaanotolle tai näytteenottoon saapuvan asiakkaan tulee aina ensin ottaa yhteyttä joko puhelimitse tai verkossa.
Infektiopoliklinikan vastaanottoa ja koronanäytteenottoa lukuun ottamatta vastaanotolle voi tulla ainoastaan täysin terveenä. Mikäli sinulla on flunssan oireita, siirrä kiireettömät ajanvarauksesi ja varaa aika koronanäytteenottoon.
Koronatilannetta koskevat tiedotteet kokoamme sivustollemme: https://kaksineuvoinen.fi/etusivu/koronatilanne-alueellamme
Alle kouluikäiset
Lieviä oireita voi suosituksemme mukaan seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Oireisena lapsen ei kuitenkaan tulisi mennä varhaiskasvatukseen.
Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, hänen ei tarvitse mennä testiin, vaan hän voi suosituksemme mukaisesti palata varhaiskasvatukseen vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, olisi hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta.
Kouluikäiset
Koronatesti on aina aiheellinen, jos kouluikäisellä lapsella tai nuorella on koronavirukseen sopivia oireita. Kouluikäiset sairastavat vähemmän kuin pienemmät lapset, ja koronavirusinfektion todennäköisyys on heillä siksi suurempi.
Allergiaoireet
Jos lapsella on tiedossa oleva allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, hän voi suosituksemme mukaan mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole.
Toimi näin
Kun huomaat, että lapsellasi on infektioon sopivia oireita, suosittelemme, että hän ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsi tulisi viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektion oireita.
Oireita voivat olla: päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha, nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus, väsymys, lihaskivut, kurkkukipu, kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu, ripuli.
Pelkästään oireiden perusteella et voi päätellä, onko niiden aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.
Erityisen tärkeää olisi viedä lieväoireinenkin lapsi testiin viiveettä, jos hän tai joku perheenjäsenistä on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle tai on matkaillut ulkomailla edeltävän 10 vuorokauden aikana.
Ota yhteyttä:
ma–pe klo 8–15 puh. 06 2412 4553
iltaisin ja viikonloppuisin (ma–pe klo 15–20 ja la–su klo 9–18) puh. 06 2412 4555.