Evijärven kunta auttaa ukrainalaisia yhteistyössä muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa, esimerkiksi kartoittamalla kunnan vapaana olevat vuokra-asunnot ja muita mahdollisia majoitustiloja, joita voidaan hyödyntää Ukrainasta sotaa pakenevien majoitukseen. Lisäksi Evijärvi osallistuu Etelä-Pohjanmaan liiton organisoimaan avustuspakettiin Ukrainaan. Rahallinen avustus suunnataan humanitäärisiin tarkoituksiin.
https://epliitto.fi/tiedotteet/etelapohjalaisilta-kunnilta-rahallista-avustusta-ukrainalle/
Welcome2EP palvelee Etelä-Pohjanmaalla asuvia maahanmuuttajia, maahantulon syystä tai Suomessa asumisajasta riippumatta. https://www.welcome2ep.fi/
https://www.facebook.com/events/4949032781810032?ref=newsfeed
***
Suomalaiset haluavat auttaa ukrainalaisia hädän keskellä, ja viranomaiset saavat asiasta paljon yhteydenottoja. Yhteydenotoissa kysytään myös, kuinka voi auttaa Ukrainan naapurimaita, joihin kohdistuu kasvava paine Ukrainasta paenneiden auttamiseksi.
Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille, jotka kykenevät toimittamaan avun perille keskitetysti ja myös arvioimaan avun tarpeen paikan päällä. Avustusjärjestöillä on kokemusta kriisitilanteista ja toimivat hankintaketjut. Tarkista rahankerääjän taustat, jos lahjoitat rahaa. Näin varmistat, että apu päätyy oikeaan paikkaan.
Vieraile sisäministeriön sivuilla:
https://intermin.fi/ukraina/avun-tarjoaminen-ukrainalaisille
Maahanmuuttovirasto saa tällä hetkellä paljon kysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi kausityöntekijöiden ja perheenjäsenten tilanteeseen Ukrainassa ja Suomessa. Maahanmuuttoviraston sivuille on koostettu vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Sivustoa päivittään tilanteen kehittymisen mukaan.
Suomen Punainen Risti on aloittanut hätäapukeräyksen Ukrainan konfliktista kärsivien auttamiseksi
https://www.punainenristi.fi/punainen-risti-auttaa-ukrainassa/
Unicef auttaa Ukrainan lapsia
https://eppela.fi/tiedotteet/vaestonsuojelu-ja-varautuminen/
Sotatila ja järkyttävät uutiset ja viestit Ukrainan tapahtumista ahdistavat kaiken ikäisiä. Keskusteluapua tarjoavat esimerkiksi seuraavat tahot:
Mieli – Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin
- Kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111
- Englannin palvelu päivystää numerossa 09 2525 0113 ma, ti klo 11–15, ke klo 13–16 ja 17–21 sekä to 10–15.
Tukinet
Tukinetistä tukea elämän eri kriisitilanteisiin kellon ympäri. www.tukinet.net
Kirkon keskusteluapua
- Palveleva puhelin puh. 0400 22 11 80, joka ilta klo 18–24.
- Palveleva chat www.kirkonkeskusteluapua.fi ma–pe klo 12–20.
- Palveleva kirje tarjoaa keskusteluapua perinteisen postitse lähetettävän kirjeen muodossa. Jos haluat vastauksen, liitä mukaan nimi- ja osoitetietosi. Lähetä kirje osoitteella: Palveleva kirje, PL 210, 00131 Helsinki.
Lasten ja nuorten puhelin ja chat
- Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa ma–pe klo 14–20 ja la–su kelo 17–20 puh. 116 111. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on täysin ilmainen eikä näy puhelinlaskussa. Yhteyttä voi ottaa nimettömästi, eikä puhelua nauhoiteta.
- Mannerheimin Lastensuojeluliiton chatissa voi jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, ihan mistä tahansa aiheesta. Chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20.
- Nuortennetti-verkkosivusto: www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin
- Sekasin-chat ja -Discord nuorille: Matalan kynnyksen keskusteluapua tarjolla joka päivä ja yö puhelimitse ja verkossa. Chat on suunnattu 12–29-vuotiaille. Sekasin-chat on avoinna ma–pe klo 9–24 ja viikonloppuisin klo 15–24 osoitteessa sekasin247.fi.
Sekasin-Discord on auki 24 h: discord.com/invite/sekasin
Miten puhua lapselle Ukrainan tilanteesta
https://www.mll.fi/artikkelit/mll-tukee-ukrainan-tilanteen-kasittelyssa/