Evijärven kunnan tyhjiin vuokra-asuntoihin on yhteisvoimin kuntalaisten, yhdistysten, yritysten ja seurakuntien kanssa kalustettu ja varusteltu koteja Ukrainasta sotaa pakeneville. Asuntojen kalustus ja varustelu on saatu lähes valmiiksi, muutamia yksittäisiä puutteita asunnoissa vielä on.
Sotaa pakenevien käyttöön on mahdollista ottaa lisää tyhjillään olevia asuntoja. Uusi laaja tavarakeräys järjestetään, mikäli tarvetta ilmenee.
Vapaaehtoista tavarankeräystä koordinoi Evijärven kunta yhdessä vapaaehtoisten kuntalaisten kanssa. Keräystä varten on perustettu julkinen Facebook-ryhmä ”Apua ukrainalaisille Evijärvellä”. Kaikkien halukkaiden on mahdollista liittyä ryhmään. Ryhmään päivitetään puuttuvia tavaroita ja tarvikkeita, tavara-avustuksia ei kerätä varastoon.
Laajempi vaate- ja lelukeräys järjestetään erikseen myöhemmin, mikäli Evijärvelle asettuu isompi määrä sotaa pakenevia. Siihen saakka pyydetään ryhmässä täsmällisesti oikean kokoisia vaatteita ja kenkiä tai leluja ja muita tarvikkeita tietyn ikäiselle tarvitsijalle. On parempi, että lahjoitetut tavarat ja vaatteet menevät heti käyttöön. Ukrainasta saapuvilla on myös mahdollisuus käyttää SPR:n kirpputorien valikoimaa Seinäjoella ja Kokkolassa.
Evijärven kunta antaa asunnot noin kolmeksi kuukaudeksi Ukrainan sotaa pakenevien käyttöön ja huolehtii asuntojen ensimuonituksesta. Seurakunnat, yritykset ja yhdistykset ovat osallistuneet esimerkiksi kalustukseen sekä hygieniatuotteiden, apteekkituotteiden ja siivousvälineiden hankintaan. Auttamismahdollisuuksia on paljon, joten kannattaa ottaa yhteyttä kehittäjäkoordinaattoriin, niin vältämme päällekkäisiä toimia. Ukrainalaisten auttamiseen liittyvissä asioissa puhelinnumero on 040 625 6566.
Ensimmäiset ukrainalaiset saapuvat mahdollisesti jo tällä viikolla. Ukrainalaisia varten tehdyt kodit otetaan käyttöön heti, mutta emme tiedä saapumisaikoja ennakkoon. Evijärven kunta tekee yhteistyötä Evijärvelle ohjautuvien ukrainalaisten osalta ainakin Kauhavan kaupungin ja kaustislaisten kanssa. Monella alueellemme sijoittuvalla ukrainalaisella on sukulaisia tai tuttavia meillä päin.
Yhteisessä evijärveläisessä arjessamme voimme kaikki auttaa ukrainalaisia kotoutumisessa. Kohdatessamme uusia kuntalaisiamme ystävällisyys ja yhteisöllisyys onnistuu ilman yhteistä kieltäkin. Hyväksyvä asenne ja hymy vievät pitkälle.
Evijärvellä työskentelee Järviseudun yhteinen maahanmuuttokoordinaattori, joka toimii kaikkien ja kaikista syistä Evijärvelle ulkomailta saapuvien tukena. Koordinaattorin tehtävänä on kartoittaa tulijoiden tilanne ja auttaa alkuun uudessa elämäntilanteessa. Evijärven kunta tekee yhteistyötä Järviseudun maahanmuuttokoordinaattoreiden kanssa.
https://www.welcome2ep.fi/palvelut
Ukrainalaisia ja Ukrainasta paenneita henkilöitä voi saapua Suomeen eri maahantulostatuksella, ja oikeus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin määräytyy sillä perusteella, millä statuksella henkilö oleskelee Suomessa.
1. Ukrainan kansalaisilla on oikeus saapua maahan oman maan biometrisellä matkustusasiakirjalla ja oleskella vapaasti maassa 90 vuorokauden ajan. Ilman biometrista passia maahantuloon tarvitaan viisumi. Lisäksi maahan voi saapua työntekoon tai opiskeluun perustuen tai muulla oleskeluluvalla.
2. Ukrainasta saapuva henkilö voi myös hakea kansainvälistä suojelua, eli ilmoittautua turvapaikanhakijaksi. Ukrainalaisella, jolla on Suomessa kotikunta, on oikeus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin kuten kaikilla kuntalaisilla.
3. Euroopan Unioni on päättänyt aktivoida tilapäisen suojelun direktiivin. Tarkoituksena on varmistaa yhtenäinen eurooppalainen ratkaisu, jonka avulla Ukrainasta sotaa pakeneville ihmisille taataan jäsenmaissa välitöntä suojaa ja yhdenmukainen asema. Turvapaikanhakijoiden tavoin tilapäistä suojelua ulkomaalaislain (301/2004) 109 §:n perusteella saavat rekisteröidään vastaanottokeskuksiin, joista he saavat vastaanottolain (746/2011) 13 §:n mukaisia palveluita, joita ovat majoitus, vastaanotto- ja käyttöraha, terveyspalvelut ja välttämättömät sosiaalipalvelut, tulkki- ja käännöspalvelut sekä työ- ja opintotoiminta.
Henkilö voisi asua myös yksityismajoituksessa, jolloin hän saisi vastaanottolain 13 §:n mukaisia palveluita majoitusta lukuun ottamatta. Tilapäinen suojelu koskee myös alaikäisiä ilman huoltajaa tulevia, jotka olisivat myös vastaanottolain piirissä. Vastaanottokeskus hakisi heille edustajaa vastaanottolain 5 luvun mukaisesti.
Ukrainasta tuleviin sovellettava lupaprosessi ei vastaa turvapaikkamenettelyä, sillä tilapäisen suojelun perusteella myönnettävä oleskelupa perustuu suoraan neuvoston päätökseen eikä prosessi edellytä henkilökohtaista kuulemista. Suojelua hakeville myönnetään ulkomaalaislain 109 §:n mukaiseen tilapäisen suojelun tarpeeseen perustuen ulkomaalaislain 112 §:n mukainen oleskelulupa ensin vuodeksi. Sen kestoa voidaan pidentää enintään yhteensä 3 vuoteen. Tilapäinen suojelu ulkomaalaislain 109 §:n perusteella ei ole kansainvälistä suojelua.
Lisätietoja Evijärvellä:
Maahanmuuttoyhteyshenkilö p. 040 625 6566 tai
Kehittäjäkoordinaattori Sanna Syrjälä p. 040 7699659, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Lisätietoja:
Sisäministeriö
https://intermin.fi/ukraina/avun-tarjoaminen-ukrainalaisille
Maahanmuuttovirasto