https://migri.fi/toimintaohjeet-ukrainasta-paenneille
Jos olet hakenut turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua, sinulla on oikeus majoittua vastaanottokeskuksessa. Voit myös järjestää majoituksen itse, jolloin sitä kutsutaan yksityismajoitukseksi. Myös perhe voi majoittua yksityismajoitukseen.
Yksityismajoituksessa asuessa sinun on mahdollista saada erilaisia palveluita vastaanottokeskuksesta. Näitä palveluita ovat esimerkiksi terveydenhuolto- ja sosiaalipalvelut sekä vastaanottoraha. Vastaanottorahaa voit saada, jos sinulla ei ole omia tuloja tai varoja.
Saat palvelut lähimmästä vastaanottokeskuksesta. Lähin vastaanottokeskus voi sijaita eri paikkakunnalla. Vastaanottokeskus antaa sinulle tietoa, ohjeita ja neuvontaa erilaissa arjen asioissa ja turvapaikan tai tilapäisen suojelun hakemiseen liittyvissä asioissa.
Voit majoittua esimerkiksi sukulaisten, puolison tai tuttavien luona. Asuminen voi mahdollistua vuokra- tai alivuokrasuhteena tai majoitus voi olla niin sanottua kotimajoitusta, jolloin siitä ei pyydetä korvausta. Asunnon tai huoneen pitää olla asuintilaksi soveltuva ja sillä pitää olla virallinen osoite.
Yksityismajoituksesta syntyviä kuluja, kuten vuokra, sähkö ja vesimaksu, ei korvata eikä asumista tai sen järjestämistä tueta taloudellisesti.
Voit kuitenkin hakea vastaanottorahaa, kun asut yksityismajoituksessa. Vastaanottorahan määrää arvioidessa huomioidaan, asutko yksityismajoituksessa itsenäisesti vai yhteistaloudessa muiden henkilöiden kanssa. Vastaanottorahahakemus tehdään vastaanottokeskukseen, jossa olet kirjoilla.
Lue lisää vastaanottorahasta.
Kun haet turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua, sinut ohjataan olemaan yhteydessä vastaanottokeskukseen. Sinun pitää mennä mahdollisimman pian käymään siinä vastaanottokeskuksessa, jonka yhteystiedot olet saanut poliisilta tai rajaviranomaiselta. Saat vastaanottokeskuksesta lomakkeen, jolla voit ilmoittaa majoituspaikkasi osoitteen ja puhelinnumerosi. Yhteystiedot tarvitaan heti, jotta saat vastaanottokeskuksesta palveluja ja
Maahanmuuttovirasto voi olla sinuun yhteydessä hakemukseesi liittyvissä asioissa.
Ilmoita vastaanottokeskukselle, jos puhelinnumero tai osoitteesi muuttuvat. Toimita samalla uusi vuokrasopimus tai muu selvitys yksityismajoituksesta. On erittäin tärkeää, että vastaanottokeskus saa sinuun yhteyden tarvittaessa.
Seuraa myös Maahanmuuttoviraston asiakastiedotteita, joissa kerrotaan turvapaikanhakijoita ja vastaanottokeskuksia koskevista muutoksista.
Ilman huoltajaa olevan lapsen majoittumisesta löydät tietoa sivulta Ilman huoltajaa Suomessa olevan lapsen majoittuminen
Jos saavut Ukrainasta Suomeen Venäjän hyökkäyksen takia, voit oleskella maassa viisumivapaasti, hakea tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa.
Lue toimintaohjeet, kun saavut Suomeen Ukrainasta
Ukrainaksi: Що я повинен робити прибувши з України до Фінляндії
Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että heille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua. Ukrainasta paenneiden henkilöiden kannattaa hakea tilapäistä suojelua. Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus.
Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille
Ukrainaksi: Тимчасовий захист для тих, хто утік від війни в Україні